Kvinesdal

Kvinesdal er en kommune i Vest-Agder med omtrent 5 800 innbyggere. Kommunens administrasjonssentrum heter Liknes. Her møtes de to elvene Kvina og Litleåna som renner ut i Fedafjorden. Kvinesdal har kontakt til kysten via Fedafjorden og grenser til Bygland i Aust-Agder i nord. I vest grenser kommunen til Flekkefjord og Sirdal, i øst til Åseral og Hægebostad, i sør til Lyngdal og Farsund. De fleste innbyggerne bor på Kvinlog, Liknes, Hamrebakkene, Øyestranda, Feda, Austerdalen og Vesterdalen. Kommunen har navn etter elva Kvina, som til forskjell fra kommunenavnet uttales med trykk på i-en. Navnet kommer av norrønt «hvín», som betyr elvebrus.

Gruvesamfunnet Knaben

Nord i Kvinesdal ligger det nedlagte gruvesamfunnet Knaben. Molybden-gruvene var i drift fra 1885 til 1973. Molybden brukes blant annet i stållegeringer til våpenproduksjon. Under andre verdenskrig var derfor 1 000 tyske soldater satt til bevoktning av anlegget. De allierte gjennomførte bombetokt mot Knaben, men lyktes ikke i sine forsøk på å stoppe gruvedriften. Det eksisterte i 2006 planer om å starte opp driften igjen på grunn av økende priser på molybden på verdensmarkedet. Sarons Dal ved Litlåna i Kvinesdal er hovedsenteret for stiftelsen Troens Bevis Verdens Evangelisering, som er en misjonsorganisasjon bygd opp av evangelisten Aril Edvardsen. I Sarons Dal er det bibelskole, badeland, campinghytter og en møtehall med plass til over 4 000 mennesker. Fra senteret styres 1 000 misjonærer i mange land og 24 timer i døgnet sendes kristne programmer til seere over hele verden.

Nær kontakt med USA

Mye i Kvinesdal har tydelig preg av nær kontakt med USA. Man ser det på byggeskikk, på juledekorasjoner i hager, på bilparken og hører det i språklige detaljer. Bagasjerommet på bilen kaller enkelte for «trunk». Guttenavn som Andy, Stanley og Steven og jentenavn som Alice, Cindy, Gladys og Sherry er nok mer utbredt her enn gjennomsnitt for Norge. 10 % av alle bosatte i Kvinesdal er amerikanske statsborgere, og hvert år avholdes Kvinesdal utvandrerfestival. Diakonissen Elizabeth Fedde, (1855–1921) var fra Kvinesdal og startet på 1880-tallet flere sykehus i USA.

Fairtrade-kommune siden 2007

Når en kommune for Fairetrade-status, som Kvinesdal fikk i 2007, bidrar dette også til å skaffe mer bevissthet blant befolkningen. Når man skal begynne å engasjere seg kan man først begynne å tenke over hvilke valg du tar i butikken når du skal handle. Drikker du kaffe eller te, spiser du bananer og sjokolade? Hvis du gjør det kan du deretter begynne å tenke over om du vet hvor disse råvarene kommer fra, og hvordan de blir produsert. Det enkleste er å se etter Fairetrade-merket i din lokale matbutikk neste gang du er ute og handler. Av Fairetrade-merkede produkter finner du kaffe, te, bananer, kakao og roser samt mange andre produkter. Når du velger du Fairetrade bidrar du også til en mer rettferdig verden hvor bønder og andre småprodusenter får en rettferdig lønn for arbeidet de legger ned i råvareproduksjonen. Du bidrar også til mer likestilling mellom kvinner og menn, hindring av barnearbeid, bedre helse og et tryggere arbeidsforhold for arbeiderne samt et bedre og mindre forurenset miljø.